Harvard Tıp Fakültesi'nde Tıp Profesörü
ve Harvard Halk Sağlığı Okulu'nda Kardiyovasküler Epidemiyoloji Programı
Direktörü olan Eric Rimm, 'Yıllardır yapılan araştırmalar, haftada birkaç kez
balık tüketen kişilerin, hiç balık yemeyenlere kıyasla daha düşük ölümcül kalp
krizi riski taşıdığı gösterdi' dedi.
Sağlıklı beslenmenin önemi Kalp Sağlığı Haftası’nda gündemdeki yerini koruyor.
Bilimsel araştırmalar, Omega-3 açısından zengin beslenme düzeninin kalp krizi
riskini azaltabileceğini ortaya koyuyor. Özellikle yağlı balıklardan alınan
Omega-3 yağ asitlerinin kalp sağlığını birçok yönden iyileştirdiği gösteriliyor.
Uzmanlar, sardalya, ton balığı, uskumru ve somon gibi balıkları haftada en az
iki kez tüketmeyi öneriyor. Harvard Tıp Fakültesi'nde Tıp Profesörü ve Harvard
Halk Sağlığı Okulu'nda Kardiyovasküler Epidemiyoloji Programı Direktörü olan
Eric Rimm, yıllardır yapılan araştırmalarla, haftada birkaç kez balık tüketen
kişilerin, hiç balık yemeyenlere kıyasla daha düşük ölümcül kalp krizi riski
taşıdığını vurguladı.
Tıp dünyasından tavsiyeler
ABD’li National Geographic Dergisi’nin Mart sonu yayınladığı makaleye göre,
Omega-3 yağ asitleri, enflamasyonu azaltmaya odaklanan bir dizi mekanizma
aracılığıyla geniş sağlık faydaları sunuyor. Sidney Kimmel Tıp
Fakültesi Entegre Tıp ve Beslenme Bilimleri Bölümü Profesörü Daniel Monti,
"Omega-3 yağ asitleri, tehlikeli trigliserit seviyelerini düşürür,
oksidatif stresi sınırlar, kan akışını iyileştirir ve hücrelerimizde enerji
üreten organeller olan mitokondrilerin işlevini artırır" diyerek bu
faydalara dikkat çekiyor.
Makale, Dallas’taki UT Southwestern Tıp Merkezi’nde Diyetisyen ve Profesör olan
Jo Ann Carson’ın şu sözlerine de yer verdi: "Eğer sağlıksız bir
diyetiniz varsa ve deniz ürünleri yemiyorsanız, balığı yüksek yağlı hayvansal
ürünler yerine koyarak kalp sağlığınızda büyük bir fark oluşturabilirsiniz.
Vejetaryenlerin, et veya balık yemeyen kişilerin, balık yemeyi düşünmeleri de
faydalı olur, artık daha fazla vejetaryen diyetlerine balık ekliyor."
Hangi balıklar tüketilmeli?
Omega-3 yağ asitlerinin vücut sağlığını korumaktaki önemi, 90 yıldan uzun bir
süre önce Mildred ve George Burr tarafından keşfedildi. Bugün birçok Omega-3
yağ asidi olduğu biliniyor fakat çoğu araştırma, Omega-3'ün faydalarını elde
etmenin en iyi yolunun onu deniz ürünlerinden almak olduğunu destekliyor.
Özellikle soğuk su balıkları olan sardalya, ton balığı, somon, uskumru, gibi
yağlı balıklar, Omega-3 açısından son derece zengin besin değerlerine sahip. Bu
yüzden Amerikan Kalp Derneği her hafta bu tür balıklardan en az iki porsiyon
tüketilmesini öneriyor. Eric Rimm, "Omega-3'ler hücre zarlarına girer ve
bu, hücre içi ve hücrelerarası iletişimi sağlar. Hücre iletişimi, düzgün
çalışan bir kalp için çok değerlidir" dedi.