Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlara sıvı tüketimine ve beslenme düzenine dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, sıcak havanın ve yükselen
nem oranlarının özellikle yaşlılar, hamileler, çocuklar ve kronik hastalığı
bulunanlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiği belirtildi.
Bu nedenle sıvı kaybının önlenmesi, güneşten korunma, dengeli
beslenme ve serin ortamlarda bulunma gibi önlemlerle riski büyük ölçüde
azaltmanın mümkün olduğu vurgulanan açıklamada, aşırı sıcaklarda kaybedilen su
ve mineralleri dengelemek için günde en az 2,5-3 litre su içilmesi tavsiyesinde
bulunuldu.
Açıklamada, çay, kahve ve gazlı içeceklerin tüketiminin
sınırlandırılması, bunun yerine ayran ve maden suyu gibi mineral desteği
sağlayan içeceklerin tercih edilmesi gerektiği kaydedildi.
"Su oranı yüksek
besinler özellikle tercih edilmeli"
Güneş ışınlarının etkisinin en güçlü olduğu 11.00 ila 16.00
saatleri arasında mümkün olabildiğince dışarı çıkılmaması önerilirken, beslenme
alışkanlığının hava sıcaklıklarına göre düzenlenmesinin önemine işaret edildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Aşırı sıcak havalarda ağır, yağlı ve kızartılmış
yiyeceklerden uzak durulmalı, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır.
Öğünler, küçük porsiyonlar halinde ve sık aralıklarla tüketilmeli. Salatalar
ile karpuz, kavun gibi su oranı yüksek besinler özellikle tercih edilmeli. Aşırı
sıcak ve nemli havalarda yapılan egzersizler vücudu zorlayabilmekte ve kalp
üzerinde aşırı yük oluşturabilmektedir. Bu nedenle yoğun fiziksel
aktivitelerden kaçınılmalı. Fiziksel aktiviteler sabah erken saatlerde veya
akşam serinliğinde yapılmalı, egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında
yeterli miktarda su tüketilmeli."