İstanbul Arel Üniversitesi’nde “İnsan
Yaşamının ve Doğanın Süper Besini Mantarlar” konulu seminer düzenlendi. Güzel
Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen
seminerde konuşan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Coşkun Usta, mantarların kanser tedavisinde önemli bir silah olduğunu ve birçok
hastalığın tedavisinde ilaç olarak kullanılabileceğini ifade etti.
Kanser, anksiyete, Alzheimer ve depresyon gibi birçok
rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ve sofralarımızın vazgeçilmez
lezzetlerinden olan mantarlarla ilgili düzenlenen seminerde, mantarların
bilinmeyen yönleri uzmanları tarafından gastronomi öğrencileri ile paylaşıldı.
Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim
Üyesi Özlem Çayır’ın moderatörlüğünü yaptığı etkinlik Saygı duruşu ve İstiklal
Marşı’nın okunması ile başladı.
Etkinlikte açılış konuşması yapan Prof. Dr. Hüseyin Gün; mantarların Türk
mutfağında önemli bir yeri olduğunu ifade ederek “Bütün amacımız İstanbul Arel
Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü olarak öğrencilerimizin
özellikle mantar ve mantarla ilgili bilgileri almasını istedik” şeklinde
konuştu.
Seminerde konuşan İstanbul Arel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı
Prof. Dr. Nalan Büker mantarların Türk kültüründe önemli bir yeri olduğunu
ifade ederek etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti.
“Üniversite olarak
toplumsal katkı faaliyetlerine önem veriyoruz”
Mantarların bir sürü yararı olduğunu vurgulayan İstanbul Arel Üniversitesi
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ergül Berber üniversite olarak toplumsal katkı
faaliyetlerine önem verdiğini vurguladı.
Prof. Dr. Ergül Berber, “Üniversite olarak toplumsal katkı faaliyetlerine önem
veriyoruz. Toplumla iç içe olmak, sektörle iç içe olmak, toplumda belli
konularda farkındalık oluşturmak bizim için çok önemli. O nedenle bu etkinlik
emeği geçen tüm hocalarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Etkinliği heyecanla
bekliyorum. Mantarlar ilginç organizmalar. Ayrıca bir sürü de yararı var”
ifadelerini kullandı.
“Mantarlar, kanserle
mücadelede önemli bir silah olabilir”
Mantarların sağlık alanında ve ilaç yapımında kullanılması
gerektiğinin altını çizen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Coşkun Usta, mantarların kanserle mücadele de önemli bir silah
olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Coşkun Usta; “Ben bir farmakoloji profesörü
olarak, bir hekim olarak, şunu görüyorum. Biz yediğimiz şeylerden ilaç üretmeliyiz.
Kimyasallardan ilaç ürettiğimizde vücuda çok ters olduğu için. Bakın ilaçlar
faydalıdır diyoruz değil mi? Ama bak vücuda alıyoruz vücut onu atmaya
çalışıyor. Karaciğer hemen onu detoksifiye ediyor. Hemen yok etmeye. Ne yapıyor
yok ederken? Suda evrilir hale getirip idrarlandırmaya çalışıyor. Ama gıdadan
elde ettiğin molekülü veriyorsun, gidiyor beyinde reseptörlere bağlanıyor.
Demek ki vücudun içerisinde bunu tanıyan yabancı değil vücuda yani bitkiler
kendilerini korumak için ya da mantarlar kendilerini korumak için öyle
moleküller üretiyorlar ki, bir bakıyoruz bunlar bizim vücudumuzda da bazı
reseptörlerle yani bazı sistemlerle etkileşebiliyor.
Bakın dünya çalışıyor. Depresyon ve anksiyetede çok çalışılıyor şu anda. Bakın
şu anda Türkiye'den dünyada kanser tedavisinde kullanılan takson olayı bir
ilacımız var. Yıllardır ilaç firmaları taxol üretir. Taxol dediğimiz şey zaten
mantarın bir ürünü. Yani demek ki kanserle de savaşabilirken çok ciddi moleküler
üreten mantarları kullanabiliriz” şeklinde konuştu.
“Neden mantar
tüketmeliyiz?”
Mantarın halsizlik ve yorgunluğa iyi geldiğini belirten Prof. Dr. Coşkun Usta,
bağışıklık sistemi için mantar tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Coşkun Usta, “Biz niye mantar tüketmeliyiz, ne faydaları var? Bir
kere yani bağışıklık sistemimizi çok iyi destekliyor. Çok iyi düzenliyor.
Bağışıklığınız için mutlaka mantar tüketmelisiniz. Kesinlikle halsizlik,
yorgunluğa çok iyi geliyor. Çağımızın hastalığını rahatlatan anksiyete
bozuklukları, kaygı bozuklukları, obsesif kompulsif durumlar. Biz D vitamini
hep güneşten elde ediyoruz, ama bitkilerden bir tek mantarlarda D vitamini var.
O kadar güçlü. Nöronlarımızın da çalışabilmesi için, Alzheimer olmamak için,
parkinson olmamak için, unutkan olmamak için mantar tüketmeliyiz” dedi.
“Her derde deva aslan
yelesi”
Usta, doğada birçok mantar türünün yetiştiğini ve birçok hastalığın
tedavisinde kullanılabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Coşkun Usta sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bu mantarlardan bir tanesi aslan yelesi. Tıptaki çalışmalarda gösterilmiştir
ki aslan yelesi, demansta çok etkili. Yani nörolojik semptomlar gösteriliyorsa,
yaşlılarımızda Alzheimer parkinsonda, epilepsilerde, depresyonda, şizofreni
dahil birçok durumda beyni çok destekleyen, koruyabilen moleküller salgılıyorlar
ve gerçekten ciddi bir destekleyici. Bakın kan şekerini düzenlediğine dair çok
özel çalışmalar var. Yani eğer siz aslan yelesi kullanmak istiyorsanız
beyninizdeki performansı artırmak, buralardan korunmak ya da kan şekeriniz için
kullanabilirsiniz. Ama bazı noktalarda da faydalı olduğunu
söyleyebiliriz. Sağlık açısından da çok değerli bir mantar. Çok güçlü
bir anti-stres özelliği var.”
“Mantar tüketiminde
çok dikkatli olun”
Yalova Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Semra Erol ise yapmış olduğu araştırmalardan
yola çıkarak mantarların tıp alanında kullanımı hakkında önemli bilgiler verdi.
İnsanoğlunun mantarla olan ilgisinin tarih öncesi çağlara kadar uzandığını
ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Semra Erol, “Çin Mısır, Roma ve Yunan
uygarlıklarında mantarların gerek besin olarak gerekse ilaç yapımında
kullanıldıkları bilinmektedir. Maya, Aztek, İnka, Orta Asya Şaman kültürlerinde
mantarlar hem hem tıbbi amaçlar ile hem de dini ayinlerde kullanılmıştır” dedi.
Konuşmasının devamında mantarları tüketirken çok dikkatli olunması ve güvenilir
kaynakların onayının ardından tüketilmesi gerektiğini belirten Erol,
mantarların yanlış kullanımında can kayıplarının yaşanabileceğini ifade etti.
Doğada çeşitli mantarların var olduğunu ve insan yaşamına önemli katkılar sağladığına
değinen Erol, bazı mantar kültürlerinin üretilerek ekonomiye önemli katkılar
sağlanabileceğine değindi.
Etkinlikte mantar
toplamanın püf noktaları anlatıldı
Aynı zamanda Mantar Dede olarak bilinen Mantar Toplama ve Tanımlama Uzmanı
Süleyman Yıldırım ise mantar toplamanın püf noktalarını öğrencilerle paylaştı.
Mantar toplarken kullanılması gereken ekipmanları tek tek öğrencilere sunan
Yıldırım, öğrencilere mantarla ilgili önemli kaynaklar önerdi. Topladığı
mantarları katılımcılara tanıtan Süleyman Yıldırım, özellikle gastronomi bölümü
öğrencilerinin mantarlar hakkında bilgi sahibi olmalarının kendilerine ekonomi
ve kariyer açısından önemli bir fırsat sunacağını vurguladı. Mantar toplarken
öğrencilerin sepet kullanmasını isteyen Süleyman Yıldırım, mantar kültürlerinin
bu sayede doğaya salındığını ve daha çok alanda yetişebilmesine imkân
sağlayacağını belirtti. Mantarın doğaya ve insana çok yararı olduğunun altını
çizen Yıldırım, uzmanından eğitim almadan mantar toplanmaması gerektiğini
belirtti.
Etkinlikte katılımcılar mantara doydu
Mush Mantar tarafından konserve ve sos olarak üretilen mantarlar katılımcılar
tarafından test edildi. Aynı zamanda mantar kokoreçin ikram edildiği etkinlikte
katılımcılar mantara doydu. Etkinliğin devamında Nizolive zeytinyağları Üretim
Direktörü Berna Küçükkaya tarafından katılımcılara tanıtıldı. Avrupa’da birçok
sektörde ödül almayı başaran Nizolive Zeytinyağları katılımcılardan ve
öğrencilerden tam not aldı.
İstanbul Arel Üniversitesi Tepekent Kemal Gözükara
Yerleşkesi’nde düzenlenen seminere Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr.
Ergül Berber, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin
Gün, Emiritus Prof. Dr. Güler Ertan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr.
Nalan Büker, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun
Usta, Yalova Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Semra Erol, Üniversitemiz Genel
Sekreteri Mustafa Kılıçaslan, Mantar Toplama ve Tanımlama Uzmanı Süleyman
Yıldırım, Nizolive Zeytinyağları Üretim Direktörü Berna Küçükkaya, akademik ve
idari personel ile öğrenciler katıldı.