Mantar zehirlenmelerine dikkat çeken İzmir Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şebnem Çalık, “Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ ya da pişirilmiş olarak yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebilmektedir” dedi.
Mantar zehirlenmelerinin, özellikle yağışların bol olduğu
mevsimlerde görüldüğünü söyleyen İzmir Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları
Uzmanı Doç. Dr. Şebnem Çalık, “Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir
bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ ya da
pişirilmiş olarak yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler
görülebilmektedir. Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarların yetiştiği ve
halkımızın da bu mantarlara çokça rağbet ettiği bilinmektedir” diye konuştu.
Zehirlenmeler, mantarın türüne göre 2
ile 6 saat arasında ortaya çıkabilir
Zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre
değişebileceğinin altını çizen Doç. Dr. Çalık, belirtilerin bazı mantar
türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini
müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabildiğini kaydetti.
Çeşitli yan etkileri bulunuyor
Zehirlenmeler sonucu ortaya çıkan yan etkilere de değinen Çalık, “Mantarın
yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep
olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon
düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal
tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli
maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme
belirtileri ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, kan ağrısı ile daha
sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı
belirtiler şeklindedir” diye açıkladı. Doç. Dr. Çalık, sonuç olarak koma ve
ölümün de söz konusu olabileceğini belirtti.
“En yakın sağlık kuruluşuna
başvurulmalı”
Mantar zehirlenmesinin nasıl teşhis edilebileceğini de anlatan Çalık, “Hastanın
mantar yeme hikayesi ile zehirlenme bulguları birlikte değerlendirilerek mantar
zehirlenmesi olup olmadığına karar verilmeye çalışılır. Yenen mantarın uzman
kişilerce incelenmesi de zehirlenmenin teşhisinde yardımcı olmaktadır. Ancak,
bu konuda yapılacak en doğru hareket, mantar yiyen bir kişide yukarıda verilen
belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna
başvurulmasıdır” diye vurguladı.
“Çok basit önlenebilir”
Zehirlenmelerin önemli bir kısmının çok basit önlemlerle engellenebilecek
nitelikte olduğuna işaret eden Çalık, sözlerine şöyle devam etti:
“Mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme
tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen
mantarların kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarının tercih
edilmesidir.”