Doğal beslenme ve sağlıklı yaşam
konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan ve ‘Bitkilerin Anası’ olarak bilinen
Prof. Dr. Aysun Bay, avokadonun kalp-damar sağlığını koruduğunu, antioksidan
özellikleri sayesinde yaşlanmayı geciktirdiğini, cilt sağlığını iyileştirdiğini
ve vücuttaki inflamasyonu azalttığını söyledi.
Son yıllarda popülerliği artan avokadonun besin değeri açısından eşsiz bir
meyve olduğunu belirten Prof. Dr. aysun Bay, bu meyvenin sağlık üzerindeki
etkilerini açıkladı. Avokadonun vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin
olduğunu belirten Prof. Dr. Bay, içeriğindeki yüksek miktarda potasyum, omega
yağları ve antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını desteklediğini söyledi. Bay,
aynı zamanda avokadonun sindirimi kolaylaştırarak bağırsak sağlığını koruduğunu
ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade etti.
Hastalıklara karşı koruyucu güç
Avokado gibi doğal besinlerin vücut için doğal bir şifa kaynağı olduğunu
söyleyen Prof. Dr. Bay, içerdiği sağlıklı yağlar sayesinde vücuttaki kötü
kolesterolü düşürdüğünü ve kalp-damar sağlığını koruduğunu da belirtti. Prof.
Dr. Bay, ayrıca avokadonun antioksidan özellikleri sayesinde yaşlanmayı
geciktirdiğini, cilt sağlığını iyileştirdiğini ve vücuttaki inflamasyonu
azalttığını dile getirdi.
"Sağlıklı yaşam için doğaya
dönmeliyiz"
Prof. Dr. Bay, doğal ve dengeli beslenmenin önemini vurgulayarak, işlenmiş
gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Özellikle mevsim sebze ve
meyvelerinin tüketiminin artırılması gerektiğini dile getiren Bay, beslenme
alışkanlıklarının doğaya uygun hale getirilmesinin uzun vadede birçok
hastalığın önüne geçebileceğini aktardı. Sağlıklı bir yaşam için doğal
gıdaların hayatımızda daha fazla yer alması gerektiğini belirten Prof. Dr.
Aysun Bay, "Günümüzün beslenme alışkanlıkları, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu
temel besinlerden yoksun hale geldi. Fast-food ve işlenmiş gıdalar yerine
doğanın bize sunduğu besinleri tercih etmeliyiz. Doğal beslenme ile birçok
hastalığı önleyebilir, daha sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebiliriz"
dedi.
Prof. Dr. Aysun Bay, doğru beslenme alışkanlıklarıyla hem bireysel sağlığın
korunabileceğini hem de doğal kaynakların daha verimli kullanılabileceğini
ifade etti.
Avokado: Sağlık ve tarih
boyunca değer kazanan bir meyve
Özellikle lezzeti ve besin değeriyle dikkat çeken avokado, 18. yüzyılda
Avrupa'ya, 19. yüzyılda ise farklı bölgelere yayılmaya başladı. Bugün Meksika
başta olmak üzere dünyada 50 ülkede üretilen avokado, Türkiye'de ise Akdeniz ve
Karadeniz bölgelerinde yetiştiriliyor. Yüksek miktarda potasyum, vitaminler (A,
B, C, E, K) ve mineraller ve lif içeren avokado, yüksek oranda tekli doymamış
yağ içerdiği için ‘tereyağı meyvesi’ olarak da adlandırılıyor. Kalp sağlığına
da faydalı olduğu bilinen ve bağışıklık sistemini güçlendiren avokado, cilt,
göz, beyin sağlığına katkı sağlarken, yaşlanma sürecini de yavaşlatıyor.
Dünyada yaygın olarak soslar, salatalar ve tatlılarda kullanılan avokado, aynı
zamanda bebek mamaları ve kozmetik ürünlerinde de yer alıyor. Sağlık alanındaki
faydaları nedeniyle pek çok uzman avokadonun günlük beslenmeye dahil edilmesini
tavsiye ediyor.