Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği
Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, ABD'de yapılan bir araştırmaya
göre probiyotik bakteriler açısından zengin olan yoğurdun kolon kanserine karşı
koruyucu etkisinin olabileceği sonucuna varıldığını söyledi.
Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, yaptığı açıklamada insan sindirim
sisteminde canlı kalabilen, bağırsak sistemindeki zararlı organizmalarla
rekabet edip onların gelişimini önleyen ve ayrıca insanlar için önemli bazı
bileşenleri bağırsaklarda üreten mikroorganizmaların probiyotik bakteriler
olduğunu belirtti. Probiyotik bakterilerin özellikle bağırsak sistemindeki
zararlı mikroorganizmalar ile rekabete girerek onların gelişmesini önlemesi
açısından önemli olduğuna dikkati çeken Ercoşkun, ayrıca bu zararlı mikroorganizmaların
metobolitlerinin kana karışmasını önlediğini söyledi. Bağışıklık sistemini
kuvvetlendiren probiyotiklerin insanların üretemediği birtakım kimyasalları da
üreterek sağlık açısından büyük fayda sağladığını dile getiren
Ercoşkun, "Bunların başında K ve B12 vitamini gelir. Yoğurt, probiyotik
bakteriler açıçısından zengin içeriğe sahiptir. Bu bakımdan birçok hastalığın
tedavisinde ve önlenmesinde fonksiyoneldir. ABD'de yoğurdun kolon kanserinin
oluşumuna engel olduğu yönünde çok yüksek denekli bir araştırmada sağladığı
fayda ispat edilmiştir" dedi.
Ercoşkun, Tandfonline Gut Microbes dergisinde yayınlanan bu
yeni çalışmanın yoğurt tüketiminin kolorektal kanser riskini azaltmada önemli
bir rol oynayabileceğini ortaya koyduğunu belirterek, "Uzun yıllar süren
ve 132 bin gibi geniş bir katılımcı grubunu içeren araştırma, düzenli yoğurt
tüketiminin bu yaygın kanser türüne karşı koruyucu etkileri olabileceğini öne
sürüyor" diye konuştu.
Çalışmada yoğurdun içerdiği faydalı probiyotiklerin, özellikle Bifidobacterium
ile tümör baskılayıcı etkiler arasında bağlantı olduğunun vurgulandığını
anlatan Ercoşkun, araştırmacıların "Yoğurt tüketimi, bağırsak
mikrobiyotası ve bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri sayesinde
kolorektal kanser insidansında düşüş ile ilişkilendirildi" ifadelerini
kullandığını söyledi. Araştırma kapsamında katılımcıların beslenme
alışkanlıkları takip edilerek, sağlık sonuçlarının analiz edildiğini
belirten Ercoşkun, "Düzenli yoğurt tüketen bireylerin tüketmeyenlere
kıyasla daha düşük kolorektal kanser riskine sahip olduğu tespit edildi"
ifadesini kullandı.
Ercoşkun, çalışmayla probiyotik açısından zengin gıdaların
günlük beslenme alışkanlıklarına dahil edilmesinin önerildiğini vurgulayarak,
bu ve benzeri çalışmaların yoğurt gibi doğal besinlerin kanser önleyici bir
strateji olarak değerlendirilebileceğini desteklediğini kaydetti.