Paylaşma ve yardımlaşmanın simgesi Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Erdal Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Erdal Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.
İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Erdal Gündoğan, Kurban Bayramı öncesinde taze et tüketiminde dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili tavsiyelerde bulundu.
Etler 24 saat
dinlendirilmeli
Taze et tüketiminin erken
dönemde sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabileceği uyarısında bulunan
Uzm. Dr. Erdal Gündoğan, “Bu sindirim rahatsızlıkları arasında kabızlık, karın
ağrısı ve reflü atakları, gaz, karında şişkinlik ve hazımsızlık sayılabilir. Bunun nedeni taze et içerisindeki kasların
henüz gevşememiş olmasıdır. Etler kesildikten hemen sonra tüketilmemeli, serin
bir ortamda en az 24 saat dinlendirilerek et içerisindeki kasların gevşemesi
beklenmelidir” dedi.
Hijyen kurallarına uyulmalı
Dahiliye Uzmanı Dr.
Gündoğan, “Etin kesim, saklama ve pişirme süreçlerinde temizliğe önem verilmelidir
ve bu aşamalarda hijyen kurallarına dikkat edilmesi son derece önemlidir. Özellikle
çiğ et temasından sonra olmak üzere eller yıkanmalıdır” dedi.
Fazla et tüketimi, sağlık
sorunlarına yol açabilir
Fazla et tüketimi ile ilgili
uyarıda bulunan Uzm. Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi ise uzun
dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına
neden olabilir” dedi.
Haşlama ve ızgara şeklinde
hazırlanmalı
Etin pişirme şeklinin de
önemli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Gündoğan, “Etler haşlama şeklinde
tüketilmelidir. Fırın ya da ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri
kullanılmalıdır. Kavurma ya da kızartma gibi yağlı pişirme yöntemlerinden uzak
durulmalıdır. Etin yanında salata, sebze veya tam tahıllı ürünler kullanılarak
denge sağlanmalıdır. Porsiyon olarak 100-150 gram civarında günlük ihtiyaca
uygun olacak miktarda tüketilmelidir” tavsiyesinde bulundu.
Diyabet, hipertansiyon ve
kalp hastaları dikkat etmeli
Bayramda et tüketiminin yanı
sıra geç saatlere kadar düzensiz şekilde öğünler, tatlı ve şeker tüketiminde
artışın sağlık sorunları açısından risk oluşturabileceğini belirten Uzm. Dr. Gündoğan,
“Bayram günlerinde uygulanan dengesiz ve sağlıksız beslenme modeli, metabolik
hastalıklar açısından riskler taşımaktadır.
Diyabet hastalarında kan şekerlerinde oynamaya yol açarak kan şekeri
dengesinin bozulması ve kan şekerinde aşırı yükselmelere neden olabilir. Hipertansiyon
hastalarında şekerli gıdalar ve tuzlu et ürünleri, kan basıncında yükselmelere
yol açabilir. Reflü ve gastrit hastalarında ağır ve düzensiz beslenme, bu
hastalıklara bağlı şikayetlerde artışa neden olabilir. Kalp hastalıklarında aşırı
yağlı beslenme, ritim problemlerine yol açabilir ve kalp krizi riskini
artırabilir. Gut hastalarında özellikle kırmızı et ve sakatat tüketimi, gut
atağı riskini artırabilir. Obezite hastalarında kalori alımındaki artış, metabolik
dengeleri daha da bozabilir” uyarısında bulundu.
Sağlıklı bir bayram geçirmek
için…
Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal
Gündoğan, bayramda doğru ve dengeli beslenmeye dikkat etmesi gereken hasta
gruplarını diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları, kalp hastalığı
bulunanlar, mide ve barsak rahatsızlıkları bulunanlar ve yaşlı hastalar olarak
sıraladı.
Bu hastaların bayramda
dikkat etmesi gerekenlere dikkat çeken Uzm. Dr. Erdal Gündoğan, şu tavsiyelerde
bulundu: “Bu hastalar tatlı ve şekerli gıdalardan uzak durmalı; şerbetli
tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmeli. Su tüketimini artırmaları ve bol
su içmeleri önemli. Et tüketimi sınırlandırılmalı, tercihen az yağlı ve iyi
pişmiş etler tüketilmelidir. Bu hastaların bayram süresince ilaçlarını
aksatmamaları gerekir.”
Hafif egzersizler yapılmalı
Bayram süresince fazla
miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr.
Erdal Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını
tavsiye etti.